Полезни съвети

Радекс Комерс ЕООД

„Радекс Комерс БГ“ ЕООД

Полезни съвети

Как да избегнем конденза?

Старите дограми не уплътняват добре, в резултат на което се получава постоянно нежелано проветрение, при което влажният въздух напуска помещението, но заедно с него си отива и топлината. След подмяната на дограмата, помещението се “запечатва”, водните пари не могат да го напуснат, влажността на въздуха се повишава и се появява конденз по най-студените повърхности – най-често стени и стъклопакети. При новото строителство също се повишава влажността на въздуха, заради изпаряването на влагата, акумулирана в самите строителни материали, като този процес продължава около година.

Ще ви дадем няколко съвети, които биха спомогнали за отстраняване /или в най-лошия случай – намаляване/ на конденза.

1. Температурата на вътрешната повърхност на стените не бива да се различава от температурата на въздуха в помещението с повече от 3 градуса. Много е важно топлоизолацията да отговаря на строителните изисквания.

Една от фаталните причини за поява на конденз е в последния слой покритие върху стената. Ако той е от “запечатващ” материал, възможността за появата на конденз е голяма. Каквото и да има под този слой, то само може да промени температурата, при която ще се появи конденз, но няма да го предотврати.

Поставянето на външна изолация ще повиши повърхностната температура на стените, с което ще елиминира конденза, ще намали разходите за отопление и ще подобри комфорта в помещението, защото ще намалят температурните разлики в различните му части и усещането за “лъхане” на студ от стените.

2. Проветрявайте правилно. За целта трябва няколко пъти дневно да се отворят широко прозорците за по 5-10 минути. Продължителното проветряване е погрешно, защото може да доведе до изстиване на стените. Не се притеснявайте от загуба на топлина  в помещението – топлината, акумулирана във въздуха е значително по-малка от тази, акумулирана в мебелите, предметите и стените. Ако проветрявате при широко отворен прозорец, но за кратко, температурата ще се възстанови много бързо. Избягвайте да държите леко открехнат прозореца за по-дълго време. Продължителното навлизане на студен въздух ще охлади стените и мебелите и тогава температурата ще се възстанови по-бавно и съответно с по-голям разход на енергия.

При т. нар. “ударно проветряване” прозорците се отварят широко за около 5 до 10 минути, така че намиращият се в помещението наситен с водна пара  въздух се замества от по-студен въздух. След това прозорците се затварят. Изключеното по време на проветряването отопление се включва отново. По такъв начин студеният въздух се загрява и поема излишната влага. След 3 до 4 часа въздухът отново е поел достатъчно водна пара. Тогава отоплението отново се изключва, прозорците се отварят и т. нат.. Този процес би трябвало да се повтаря 3 до 4 пъти дневно, докато настъпи забележимо подобрение. Необходимото време зависи от конкретното помещение, но е най-малко две до три седмици.

3. Не изключвайте отоплението, когато отсъствате за кратко, например през деня, когато сте на работа. Това води до изстиване на стените и увеличаване на вероятността за образуване на мухъл. Най-добре оставяйте отоплението в икономичен режим, например на 16 градуса. При повечето радиаторни вентили това отговаря на позиция “2”.

4. Температурата на всички стаи на жилището трябва да се поддържа по възможност еднаква. Това ще предотврати и измятането на вратите, които се намират между топли и студени помещения. Влизащият от топлите помещения въздух при изстиването си увеличава относителната си влажност значително. Важно е да не се допуска временното затопляне на студена стая чрез отваряне на вратата към по-топла. Затоплянето трябва да стане чрез собствено отоплително тяло.

5. Не проветрявайте мокри помещения /например бани/ чрез отваряне на вратите им. Вместо това използвайте вентилатори, монтирани на вентилационната шахта.

6. Избягвайте сушенето на дрехи в помещенията.

7. При готвене използвайте абсорбатор, който да отвежда парата и миризмите навън.

8. Преместете цветята извън стаите с конденз.

9. Шкафове, секции, мека мебел и други трябва по възможност да не се поставят до външни стени. Затрудняването на въздухо обмена в пространството до стената довежда до изстиването и появата на мухъл. Ако поставянето до външна стена не може да бъде избегнато, добре е поне да се остави пространство от 10 см, в което въздуха да може да циркулира свободно. Ако и тази мярка не може да бъде взета, трябва зоните зад мебелите да бъдат топлоизолирани допълнително.

10. Разположение на отоплителните уреди – позиционирането им на външната стена под прозорците затопля последните и съответно намалява вероятността за конденз. Недостатъците са увеличените топло загуби през стената и това, че мястото невинаги е удобно за монтаж.

11. И най-добрата топлоизолация не може напълно да предотврати образуването на плесени, ако се отоплява нередовно.

12. За намаляване на конденза от съществено значение е избора на стъклопакет. Ако запечатате перфектно помещението с най-добрата дограма и нямате климатик, който да изсушава въздуха, влагата ще се задържи в помещението – те задължително ще кондензира върху най-студената повърхност, а по правила това е дограмата и по-точно стъклопакета. Профилът обикновено не е повече от 20% от прозореца. Тогава, ако поръчате скъп профил с обикновен стъклопакет, ще повишите топлоизолацията само с една пета от потенциала и. Най-разумното решение е хубав профил с К-стъкло. Стъклопакетът с К-стъкло /бяло + нискоемисийно/ е почти два пъти по-добър изолатор от обикновения стъклопакет. Нискоемисийното стъкло с меко покритие е конструирано да пропуска светлина и късовълнова инфрачервена енергия, която нагрява помещението вътре и намалява топлинните загуби, като отразява инфрачервените лъчи обратно към помещението.

В повечето случаи, за да се реши проблема с образуването на конденз са достатъчни:

  • Редовно проветряване;
  • Стъклопакети с К-стъкло или Всесезонно стъкло;
  • Външна топлоизолация.
Прочетете повече

Алуминиева или PVC дограма?

Алуминиева дограма – предимства и недостатъци

Алуминият е многофункционален материал с минимален разход на поддръжка. Има дълъг живот, устойчив е на метеорологични условия и корозия, може лесно да се формова и да се преработва многократно с минимални загуби на материал. Високият разход на енергия, необходим за производството на алуминий, оскъпява продукта. Алуминиевата дограма е най-здравата и на практика вечна. Алуминият не корозира от влагата, не се влияе от големите температурни разлики и запазва структурата си завинаги. Позволява сложни решения. Използва се за помещения с най-различно предназначение. Лесна се поддържа и осигурява много висока плътност при затваряне. От друга страна обаче, алуминият е добър проводник на температура, което означава, че за направата на прозорци при нашите климатични условия е желателно, когато става дума за жилище или офис, алуминиевият профил да бъде с термично прекъсване. Това са пластмасови вложки, които разделят профила на две части, като по този начин разграничават вътрешното от външното пространство. Ширината на термомоста е от съществено значение за добрите резултати. Препоръчва се избор на алуминиев профил с термично прекъсване минимум 16 мм, а желателно е да бъде с 20 или повече мм. Тук обаче трябва да се напомни, че профилите с прекъснат термомост са по-скъпи. Ето защо, в резултат на постоянното търсене на по-ниски цени от страна на клиентите, производителите на алуминиеви профили и техните дистрибутори предлагат “мини серии” с термично прекъсване от 4 до 10 мм. С тях те търсят компромис в съотношението цена – качество.

Традиционно дограмата се предлага в бял цвят. Ако вашето цветово предпочитание е различно, производителите могат да изпълнят всяко желание. Алуминиевите профили могат да бъдат прахово боядисани практически в цялата цветова гама по каталога RAL, а също така да бъдат елоксирани в цветове с метален блясък през златист до черен. Разбира се, при излизане от традиционното цената също нараства. Алуминиевата дограма с термомост има близки до три камерната ПВЦ дограма топлоизолационни качества. Позволява остъкляване, както от едно стъкло, така и от различни по дебелина стъклопакети. Алуминиева дограма се използва навсякъде, където съществуват повишени изисквания за здравина. Затова този материал доминира при изграждането на окачени фасади. От особена важност е дебелината на стените на алуминиевите профили. Дограмата от тънкостенни профили, която е подложена на интензивни натоварвания има опасност от огъване, усукване и пукане на стъклопакетите. Тя би следвало да е по-евтина, но не е по-добрия избор. Често се водят спорове дали алуминиевата дограма, дори и при наличието на термомост е подходяща за нашите климатични условия. Трябва да се има предвид, че алуминия като метал притежава много добра топлопроводимост и въпреки прекъснатия термомост при определени условия – висока влажност на въздуха и големи температурни разлики, може да се получат условия за образуване на конденз. Съществува алуминиева дограма и без прекъснат термомост. В практиката е известна още като “студен профил”.  Нейното използване в жилището също е възможно, но то се ограничава до направата на вътрешни врати, предимно на бани и тоалетни, вътрешни преградни стени и други интериорни решения. Приложима е и за остъкляване на тераси, които не се отопляват. Монтирана на външна стена в отопляемо помещение с висока влажност на въздуха, гарантира образуване на конденз и мухъл, затова такъв вид употреба не трябва да се допуска.

Цената и е доста по-ниска от тази на профилите с прекъснат термомост и дори от ПВЦ профилите. Това я прави добър избор за посочените приложения.

 

PVC дограма – предимства и недостатъци

ПВЦ дограмата задържа по-добре топлината и пропуска по-слабо студа отвън. Притежава всички качества, що се отнася до уплътнение, поддръжка и външен вид. С по-добри топлотехнически характеристики е, с което избягва недостатъците на алуминиевите профили, а при това е и по-евтина. Независимо от многообразието на синтетични материали с различни качества, смесите на поливинилхлорида /ПВЦ/ с различни модификатори са се наложили като дограма. ПВЦ се използва в модифицирана форма и в други сфери, където са необходими дълготрайни изкуствени материали с разнообразно техническо приложение. ПВЦ не корозира, а като термопластичен материал при рециклиране запазва всичките си качества. Дограмата от ПВЦ привлича с дълготрайността си и евтината си поддръжка. За поливинилхлорида /изходния материал за ПВЦ дограмата/ трябва да се знае, че е полимерен материал и като всеки полимер остарява с времето, но за сметка на това е много добър изолатор на температура. Сериозните фирми, производители на профили развиват своите технологии, влагайки усъвършенствани съвременни модификатори, удължаващи експлоатационния срок и способстващи за по-малката промяна на външния вид във времето. Те следят за постоянното качество на всеки един етап – от състава на суровината до екструзията на ПВЦ профилите.

Ето защо многократно се обръща внимание на това, че произходът на профилите е първата стъпка, която гарантира надеждност и дълъг живот на прозорците. Благодарение на многокамерната си конструкция, тя има отлични топло- и звукоизолационни свойства и съответства на всички изисквания за модерна дограма. Често представителят на фирмата производител на дограма, воден от стремежа на клиента към по-ниска цена, предлага профили с най-малкия брой камери. Би трябвало да се знае, че доставчиците на профили предлагат в номенклатурата си богат асортимент, който включва многокамерни ПВЦ профили /с 4, 5, 6 камери/. Тук трябва да се отбележи, че колкото по-голям е броят на камерите, толкова по-добра е топлоизолацията. За съжаление, колкото по-голям е броя на камерите, толкова по-висока ще бъде и цената на прозореца.

Освен масовия бял цвят се предлагат много други цветове и декорации, имитиращи дърво. По този начин могат да бъдат строени къщи с различни цветове на прозорците без необходимост от периодично боядисване и нанасяне на различни защитни лакове. Дограмата от ПВЦ е издръжлива на климатични промени, защитена е от UV-лъчение и цветовете са дълготрайни. Могат да бъдат поставяни всички видове звукоизолиращи и термоизолиращи стъкла. Профилите от ПВЦ се армират с различно оразмерени и оформени стоманени усиления по височина и ширина. Те подсилват статичната устойчивост на конструкцията, което е особено важно при високото строителство. Друго предимство на профилите от ПВЦ е изключителната здравина и еластичност на ъглите. Хомогенното им свързване се извършва чрез заваряване, което ни най-малко не влошава естетичния вид на рамката. В интерес на истината трябва да се отбележи, че ПВЦ дограмата старее по-бързо от алуминиевата. Профили с некачествен състав пожълтяват на слънцето, деформират се при голямо разширение и прозорците направени от тях губят своята плътност на затваряне и топлопропускливост. Минус също така е и това, че през различните годишни сезони, както и големите температурни амплитуди, са причина за моментното провисване на отваряемите части. От друга страна, ако е използван качествен обков крилата могат да бъдат регулирани и проблема да се отстрани.

Прочетете повече

Как да изберем интериорна врата?

Изборът на подходяща врата не е лесна задача, включително и когато се ограничава само до вратите във вътрешността на сградата. Те не само отделят едно помещение от друго, но са и съществен елемент от интериора. Изборът им е въпрос на стил, но и на осъзната практичност. Освен външния им вид, евентуално релеф, остъкляване, трябва да се вземат предвид и някои технически изисквания според конкретната ситуация.

Една от функциите на вратата е да възпрепятства свободното преминаване на шума, бил той музика или говор, от едно в друго помещение. Приема се, че добрата интериорна врата трябва да осигурява звукоизолация Rw=32-37dB. Звукоизолиращата способност на вратата зависи основно от нейния пълнеж. В някои случаи, при съществена разлика в температурите в две съседни помещения, е важна и топлоизолиращата способност на вратата. В други, се поставят повишени изисквания за устойчивостта й при удар. При повечето случаи обаче, важи изискването вратата да има колкото се може по-твърда и устойчива на издраскване и леки удари с остър предмет повърхност.

Освен това, вратите трябва да са стабилни, крилата им да не се измятат, да са устойчиви на температурни и влажностни колебания, да задържат сигурно пантите, да имат добро уплътнение между крилото и касата. Всичко това се постига чрез подбор и най-вече с комбинация от различни материали.

В повечето случаи крилото на вратата се състои от рамка, направена от масивна дървесина, двустранно облицована с плочи MDF и пълнеж от нагънат картон тип „пчелна пита“ или от перфорирани плочи от дървесни частици (ПДЧ) с малка плътност. В първия случай крилото е по-леко, хигроскопично и неустойчиво на удар и усукване. При втория случай, вратата има по-добра звукоизолираща способност, издържа на влага, устойчива е на удар и усукване. Бравата се вкопава в рамката, като в нея се монтират и пантите.

Най-съществената разлика при вратите е в повърхностното покритие, което освен декоративни има и защитни функции. Специален интерес представляват вратите, при които обшивката на крилата е изпълнена чрез покриване на плочите MDF с ламинат, получен по метода с високо налягане HPS (High Pressure Surface). За качествата на покритието е достатъчно да кажем, че по подобен начин се произвеждат и ламинатните мебели.

При този метод се получава т.нар. композитен няколкослоен ламинат с дебелина около 0,3 мм, с отлични декоративни и защитни свойства. Най-отгоре има защитен слой, който е устойчив на драскане, триене, замърсяване, слънчева светлина и други въздействия. Под него се намира декоративен слой, който придава на покритието вида на желания материал. Най-отдолу е третият слой, който осигурява удароустойчивост на покритието.

Използваният за вратите HPS ламинат гарантира много висока устойчивост на надраскване, удар и натиск, на ярка слънчева светлина, за кратко време издържа на нагряване до 120ºС. По-луксозните врати имат покритие от естествен фурнир, като най-често използвани са бук или дъб. Изработват се и врати с фурнир и от по-скъпи и екзотични дървесни видове като орех, махагон, ясен, явор, череша, макасер, зебрано и др.

Връхното покритие е от безцветен двукомпонентен полиуретанов лак, който запечатва естественото дърво, на водна основа е и е UV устойчив.

Вратите имат качествени уплътнители от PVC. Крилата се окачват на касите с двуделни панти на фирма Simons, а крилата се комплектоват с висококачествени брави, които биват с обикновен, със секретен ключ или за баня.

Накрая остава касата. Тя е произведена от ПДЧ материал, чието повърхностно покритие хармонира с външния вид на крилото. По-същественото в случая е, че широчината им е регулируема в границите на 20мм (-4 мм +16 мм), което е необходимо, за да може да се компенсират различия в дебелината на зида.

Ето и няколко полезни съвета преди да тръгнете да купувате врата. Необходимо е да се измери широчината и височината на зидарския отвор, в който ще се монтира. Височината се мери от нивото на завършеното подово покритие. Измерва се и дебелината на стената заедно с мазилката или ако има някаква друга облицовка върху нея, например плочки.

Прочетете повече
Радекс Комерс ЕООД

Свържете се с нас

При нас може да намерите всичко необходимо за топлината, уюта, комфорта и спокойствието във Вашия дом, офис, хотел.